Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Διευκρινήσεις για την παρακράτηση 7% στις άμεσες ενισχύσεις-Απάντηση σε απορίες Θεσσαλών γεωπόνων και αγροτών

Μετά από τηλέφωνα που δεχτήκαμε από φίλους στη Θεσσαλία, γεωπόνους και αγρότες, για την παρακράτηση της διαφοροποίησης (-7%), και το μηχανισμό της οποίας εξηγήσαμε σε προηγούμενο σχόλιό μας (εδώ), επανερχόμαστε για την ενημέρωσή τους και τη διάλυση κάθε αμφιβολίας (για το αν η παρακράτηση ισχύει και στη στρεμματική ενίσχυση του βαμβακιού;)

Φίλοι,

το άρθρο 2, του κανονισμού 73/2009, αναφέρει τί είναι «άμεση ενίσχυση»:

Σύμφωνα με αυτό:

«άμεση ενίσχυση»: η πληρωμή που καταβάλλεται απευθείας στο γεωργό στο πλαίσιο καθεστώτος εισοδηματικής στήριξης που αναφέρεται στο Παράρτημα I του παρόντος κανονισμού (καν. 73/2009).

Και ανατρέχοντας στο Παράρτημα Ι του εν λόγω κανονισμού διαπιστώνει κανείς (ακόμα και ο πιο δύσπιστος) ότι στις άμεσες ενισχύσεις υπάγονται όλες οι παρακάτω ενισχύσεις που εισπράττει ο κάθε γεωργός (από διάφορα καθεστώτα ενίσχυσης):

  1. Ενιαία ενίσχυση (= «δικαιώματα)
  2. Στρεμματική ενίσχυση (σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ρύζι, καρποί με κέλυφος, ενεργειακές καλλιέργειες, σπόροι σποράς, αροτραίες καλλιέργειες, κρέας αιγοπροβάτων, Βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, οπωροκηπευτικά που παραδίδονται για μεταποίηση, Βαμβάκι).

Ειδικά για το βαμβάκι, μιας και υπήρξε διχογνωμία στη Θεσσαλία, η παραπάνω αναφορά αφορά τη στρεμματική ενίσχυση βαμβακιού (Τίτλος IV κεφάλαιο 1 τμήμα 6 του κανονισμού 73/2009).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνείτε μαζί μας,

Μπαντής Αθανάσιος

6944-782288

bantis.blogspot.com