Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

SERRES CERT: Στηρίζουμε, αναγνωρίζουμε, προτιμούμε τα ποιοτικά Σερραϊκά προϊόντα

Για την προώθηση και (υπο)στήριξη των Σερραϊκών προϊόντων προτείνουμε την υιοθέτηση και καθιέρωση του τοπικού σήματος Αναγνωρισμένης (και Αναγνωρίσιμης) Ποιότητας «SERRES CERT».

Το «SERRES CERT» στοχεύει να:
1. προσδώσει προστιθέμενη αξία στα πιστοποιημένα Σερραϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας.
2. αναδείξει την υψηλή ποιότητα των σερραϊκών αγροτικών προϊόντων (φυτικής και ζωικής προέλευσης, έτοιμα και μεταποιημένα) στην αγορά, μέσω διαφήμισης και συντονισμένης προβολής σε εμπορικές εκθέσεις αλλά και στα διάφορα σημεία πώλησης με απώτερο στόχο την επικοινωνία με τους καταναλωτές,
3. προσδώσει στα Σερραϊκά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας συγκεκριμένη και αναγνωρίσιμη «ταυτότητα»

Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που θα φέρουν το σήμα «SERRES CERT» θα είναι προϊόντα:

1. πρώτα από όλα Σερραϊκής προέλευσης (ή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, που εμείς μετά από δημόσια διαβούλευση θα ορίσουμε π.χ. για μεταποιημένα >80%),
2. χωρίς υπερβάσεις στα θεσπισμένα όρια της κείμενης νομοθεσίας, ώστε αυτά να έχουν καθορισμένες ποιοτικές προδιαγραφές που θα αφορούν την εμφάνιση, τη συσκευασία, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του καταναλωτή
3. ισχυρής φήμης και υψηλής αναγνωρισιμότητας στην αγορά, που θα τα προτιμά αναγνωρίζοντάς τα το καταναλωτικό κοινό.
4. με ένα «συλλογικό σήμα ποιότητας» το οποίο δεν θα καταργεί, ούτε θα «επισκιάζει», αλλά θα συνοδεύει και θα «προσθέτει πόντους» στα (παράλληλα) ατομικά σήματα που διαθέτει η κάθε παραγωγική ή εμπορική επιχείρηση, πληρώντας τις προϋποθέσεις απόκτησης του κάθε (ξεχωριστού) ατομικού σήματος ποιότητας.
Για το σκοπό αυτό θα τεθούν σε διαβούλευση, θα συμφωνηθούν και θα τηρούνται με «θρησκευτική ευλάβεια» κανονισμοί ποιότητας και θα θεσπιστούν επιτροπές και μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής ποινών για αυτούς που δεν συμμορφώνονται, μέσω των διαδικασιών του ιδιωτικού προτύπου, που θα (πρέπει να) εκπονηθεί και αναπτυχτεί σε συνεργασία με τον Agrocert (ΟΠΕΓΕΠ) ή κάποιο ανεξάρτητο ιδιωτικό πιστοποιητικό οργανισμό.
5. που θα τηρούν και θα εφαρμόζουν σύστημα αμφίδρομης ιχνηλασιμότητάς τους (από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση)

Έτσι θα αποφεύγονται :

• οι «σερραιοποιήσεις» προϊόντων (πατάτας κ.α.)
• η διατροφή ζώων...με ζωοτροφές της αλλοδαπής…και το επακόλουθο "πλασάρισμά" τους ως «σερραϊκά κρέατα»
• το πλασάρισμα στην αγορά προϊόντων της αξεπέραστης σερραϊκής παράδοσης… φτιαγμένα με πρώτες ύλες της αλλοδαπής ή (και το ευτυχέστερο) με α’ ύλες άλλων περιοχών της χώρας αλλά ακόμα (και το χειρότερο) παρασκευασμένες εκτός νομού!!!

Έτσι, και με αυτό τον τρόπο, το «SERRES CERT» θα αποτελέσει:

• την απαρχή της δημιουργίας ενός δικτύου («cluster») σερραϊκών επιχειρήσεων [παραγωγής-μεταποίησης-εμπορίας-υπηρεσιών (π.χ. εστίασης-ξενοδοχεία κλπ)], που θα δώσουν θέσεις εργασίας, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας!
• το μέσο προώθησης των Σερραϊκών προϊόντων και
• το «διαβατήριο» τους στην αγορά!

Νομός Σερρών: Ένας τόπος προικισμένος από τη φύση, αλλά πολύ άτυχος από τις (και στις) επιλογές των «αρχόντων» του. Γι αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη «μοίρα» μας, εκτός κι αν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε! Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη διαδρομή, κρατώντας όμως σταθερό τον προορισμό!
Αρκεί να θέλουμε! Γιατί ακόμα κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις τον άνεμο, έστω, γύρισε κατάλληλα το πανί σου!


Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Σέρρες
athanasios_bantis@hotmail.com
http://agro2020.blogspot.com

ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ: Αξία των εξαγωγών σιταριού και του προορισμού των εξαγωγών του, για τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες (Μ.Ο. 2007-2009)


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Διαβάστε στην "Αγροτική έκφραση" που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο 21/1 στα περίπτερα...



Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Στην Αγροτική έκφραση που κυκλοφορεί στα περίπτερα...



Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αυτό είναι το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ-27



Αυτά εισάγει η ΕΕ-27....(SOS)



Αυτά εξάγει η ΕΕ-27...



Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ολέθριοι χειρισμοί "εκαψαν" τον Ελληνικό καπνό, αποδεκάτισαν την παραγωγή μπασμά, ερήμωσαν την ύπαιθρο, χάθηκαν μεροκάματα απο την επαρχία!



Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Υποστηρίζουμε την αγροτική ανάπτυξη-βοηθάμε την Ελληνική οικονομία

Λαμβάνοντας υπόψη:
  • Την οικονομική κατάσταση της χώρας και το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει πολλοί συμπατριώτες, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να επενδύσουν στην αγροτική οικονομία,
  • Το υψηλό ποσοστό ανεργίας,
  • Την απουσία χρηματοδότησης των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών,
  • Την απουσία σοβαρής, στοχευμένης και μακροπρόθεσμης πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την «καθοδήγηση/στροφή» σε λαθεμένες επενδυτικές επιλογές, όπως αυτές περιγράφονται στα σχέδια βελτίωσης,
  • Το γεγονός ότι μία επένδυση στην αγροτική οικονομία για να χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο θα πρέπει να έχει ύψος επένδυσης μεγαλύτερο από 200.000€,
  • Την αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να κατανοήσει την ύπαρξη και τη λειτουργία ενός μη κατά κύριου επάγγελμα αγρότη, που θέλει να αγωνιστεί, να παράγει, να γυρίσει στο χωριό του, να θρέψει την οικογένεια του, να συσκευάσει, να εξάγει, να δημιουργήσει πλούτο,
  • Την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ που αναφέρει ότι «ο πολλαπλασιαστής της άμεσης συμβολής της γεωργίας στο ΑΕΠ είναι τουλάχιστον 5», που σημαίνει ότι αύξηση της αξίας του «προϊόντος» της ελληνικής γεωργίας κατά +1 %, μπορεί να προσδώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά +5 %
  • Την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ που αναφέρει πως «το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία έχοντας επίπεδο σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης ανέρχεται στο 1 %, ενώ το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία και είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου είναι 0 %!!!»

Θεωρούμε ότι:

πρέπει να ενεργούμε προς πάσα κατεύθυνση και να ασκούμε πίεση για:

  • Πρόσβαση στη χρηματοδότηση ή/και παροχή φοροαπαλλαγών (και) των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από προγράμματα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και Περιφερειακής Ανάπτυξης και από τον αναπτυξιακό νόμο χωρίς minimum όριο επένδυσης.
  • Διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας:
    • Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, να μην επιβαρύνονται με επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και οι ΔΟΥ να τους θεωρούν τα σχετικά παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής κ.α.) και
    • να μπορούν να δηλώνουν ως έδρα την (τυχόν) υφιστάμενη έδρα τους ή ακόμη και την οικία τους.
    • Δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών προϊόντων από τις Ελληνικές τράπεζες, διαφοροποιημένου επιτοκίου (λόγω χαμηλότερου κινδύνου) συσχετιζόμενο με τα χαρακτηριστικά (γνώσεις, προϋπηρεσία, πρωθύστερη ενασχόληση, εμπειρίες, ηλικία, σχετικότητα, εκπαίδευση κ.λ.π.) του υποψήφιου επενδυτή αλλά και τη διάθεση επένδυσης ιδίων κεφαλαίων, στην (υπό δημιουργία) γεωργο/μεταποιητική δραστηριότητα.
    • Δημιουργία «θερμοκοιτίδας αγροτικής επιχειρηματικότητας», η οποία θα λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα ουσίας», προσφέροντας γνώσεις στους τομείς επιχειρηματικότητας, χρηματοοικονομικών, marketing plan, διάθεσης, διαφήμισης, και εν γένει υποστήριξης κ.α., δυνητικά χρηματοδοτούμενης (υποστηρικτικά) από clusters κ.α. ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό την «καθετοποίηση» της αγροτικής παραγωγικής και την «εξωστρέφεια» των (τελικώς) παραγομένων προϊόντων.

Με βάση τα παραπάνω, τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν θα είναι, μεταξύ των άλλων:

  • Πολλές επιχειρηματικές ιδέες επαγγελματιών, γεωτεχνικών, επιστημόνων, πρώην εργαζομένων που οι συνθήκες οδήγησαν στην ανεργία αλλά όχι στο περιθώριο θα βρουν χρηματοδότηση και θα επενδύσουν σε ένα τομέα της εθνικής μας οικονομίας ο οποίος λόγω του υψηλού «πολλαπλασιαστή»,(Χ5), η συμβολής που θα έχει μπορεί γρήγορα να δώσει θετικά αποτελέσματα στους τομείς της απασχόλησης, της ανάπτυξης αλλά και των εσόδων, βοηθώντας (και) στην αυτάρκεια της χώρας.
  • Η αγροτική μας οικονομία θα απομακρυνθεί από προϊόντα που μπορούν να ενσωματώσουν μικρή προστιθέμενη αξία και θα οδηγηθεί σε προϊόντα με υψηλότερη εμπορική (και προστιθέμενη) αξία.
  • Η «είσοδος» στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, ατόμων με γνώσεις και με επιχειρηματική/επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία, θα βελτιώσει το μέσο επίπεδο μόρφωσης των απασχολουμένων στην αγροτική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και την επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελληνική ύπαιθρο-χώρα.
  • Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας θα συνδυασθεί (επιτέλους) με τον αγροτουρισμό και την τοπική παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα,
  • Θα μειωθεί το (%) ποσοστό ανεργίας στο σύνολο της κοινωνίας και ειδικά στην Ελληνική ύπαιθρο.

Το σίγουρο είναι, ότι η χώρα ΜΠΟΡΕΙ!

To ερώτημα, όμως, παραμένει: Οι διοικούντες ΜΠΟΡΟΥΝ;

Μπαντής Αθανάσιος

Γεωπόνος / Σέρρες

6944-78.22.88

athanasios_bantis@hotmail.com

http://agro2020.blogspot.com

http://bantis.blogspot.com

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ



Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Είμαι αισιόδοξος...

Αμέσως αντέδρασε το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας στη δημοσιεύση του blog μας!

Ταχύτατα "αντέδρασε" το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, στο δημοσίευμά μας (εδώ), με επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αναγκαιότητα υποβολής φακέλου της χώρας μας για την οικονομική ενίσχυση μέτρων Φυτοπροστασίας – Φυτοϋγειονομικού ελέγχου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας η Ε.Ε. προέβη στη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής «φυτοϋγειονομικού ελέγχου» για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται άμεσα με τα αναγκαία μέτρα που ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν για την καταπολέμηση επιβλαβών οργανισμών που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτες χώρες ή από άλλες περιοχές της Ένωσης.
Ωστόσο η Ελλάδα δεν υπέβαλε τον σχετικό φάκελο που απαιτείται με αποτέλεσμα να μην είναι μέσα στις χώρες που θα επιδοτηθούν για το πρόγραμμα.
Ολόκληρη η επιστολή-παρέμαση του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Ζ. Μυστακίδης και ο Γ.Γ. κ. Κ. Στέφος μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ