Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ο 10λογος τους Έλληνα βαμβακοπαραγωγού για το 2015

Ο 10λογος τους Έλληνα βαμβακοπαραγωγού για το 2015

1) Η Ελλάδα (και ο ελληνικός τομέας βάμβακος) έχει ως στρατηγικό πλεονέκτημα την πρωιμότητα του βαμβακιού. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε  μέχρι τα τέλη Νοέμβρη/αρχές Δεκέμβρη, εποχή που θα αρχίσουν να προσφέρονται στην αγορά και τα αμερικάνικα και ινδικά βαμβάκια, δημιουργώντας πίεση στις τιμές προσφοράς.
2) Παραδοσιακά ο Οκτώβριος ήταν καλός μήνας για διενέργεια φυσικών εμπορικών πράξεων  (πραγματικές αγοραπωλησίες βάμβακος και όχι άυλες/χρηματιστηριακές κινήσεις)
3) Η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στους αγοραστές βάμβακος. Όλοι γνωρίζουν για τα capital controls, για τη χρηματοοικονομική στενότητα των επιχειρήσεων και εκεί ξεκινά ένα ατελείωτο «παζάρι» αγοραστών/πωλητών εκκοκκισμένου βάμβακος.  Αρκεί να αναφέρουμε πως για μία επεξεργασία 2.000 τόνων συσπόρου βάμβακος μία επιχείρηση χρειάζεται (πάνω/κάτω) κεφάλαια ύψους 1.000.000 ευρώ! Ποσό πού τελικώς πληρώνει και θα πληρώσει η αγορά.
4) Επίσης δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και ο χρόνος αποπληρωμής του προϊόντος. Πάνω/κάτω για κάθε μήνα μεταγενέστερης πληρωμής του συσπόρου η τιμή του θα πρέπει να προσαυξάνει κατά μισό λεπτό του ευρώ το κιλό (συσπόρου). Άρα μία τιμή 0,50 ευρώ/κιλό συσπόρου (με πληρωμή τον Απρίλιο 2016) είναι ίδια και ισότιμη με μία τιμή 0,48 ευρώ/κιλό συσπόρου (με πληρωμή τον Δεκέμβριο 2015, δηλαδή 4 μήνες νωρίτερα!!!). Σκεφτείτε το καλά…..
5) Κομβικό σημείο, αποτελεί για μας, που διαχρονικά αγωνιζόμαστε για πληρωμή βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών του συσπόρου και όχι «όλα μία τιμή». η απόδοση του συσπόρου σε ίνα. Πάνω-κάτω +/-1% απόδοση σε ίνα επηρεάζει την τιμή που θα πρέπει να εισπράξει ο παραγωγός κατά +/-1 λεπτό του ευρώ. Δεν είναι αστείο μέγεθος.
6) Δυστυχώς στις μέρες μας η χρηματιστηριακή συγκυρία για το βαμβάκι δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Αρκεί να αναφέρουμε πως πέρσι τέτοια εποχή ο δείκτης Α' Liverpool ήταν κοντά στα 71-72 c/lb ενώ φέτος «βολοδέρνει» στα 66-67 c/lb. Από την άλλη μεριά, τέτοια εποχή πέρσι ο Δεκέμβρης στη Νέα Υόρκη έδειχνε 64 c/lb ενώ φέτος κινείται στα επίπεδα των 60 c/lb.
7) Η ισοτιμία €/$ φέτος κινείται στα επίπεδα του 1,12 ενώ πέρσι ήταν πολύ χειρότερα στα 1,27. Σε κάθε περίπτωση όμως η καλύτερη φετινή ισοτιμία €/$ δεν μπορεί (δυστυχώς μέχρι στιγμής) να καλύψει την πτώση των χρηματιστηριακών τιμών του βαμβακιού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων.
8) Όταν ο βαμβακοπαραγωγός μιλά και ρωτά «πόσο θα πληρωθώ;» θα πρέπει να «ομογενοποιούμε» το προϊόν στο οποίο αναφερόμαστε. Θα πρέπει μιλώντας για ίδια τιμή στο προϊόν, αυτό να είναι της ίδιας απόδοσης σε ίνα, ίδιου χρώματος, ίδιου χρόνου αποπληρωμής, ίδιου σημείου παράδοσης (χωράφι, αποθήκη ή εκκοκκιστήριο), παρόμοιας ποσότητας, ίδιου τρόπου μαζέματος (μηχανή ή stripper) κλπ. Αν αυτά είναι ίδια, ίδια θα πρέπει να είναι και η τιμή!
9) Εμπιστευτείτε και στηρίξτε τις σοβαρές και νοικοκυρεμένες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Μιλήστε, γνωρίστε, αλλάξτε απόψεις με τα «αφεντικά» των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων.
10) Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θέλει (όπως πάντα) σύνεση, παρακολούθηση, σοβαρότητα και ψυχραιμία. Να είστε σίγουροι, πως όλοι (ναι όλοι - και κυρίως οι εκκοκκιστές), θέλουν να πληρωθεί η σοδειά σας πολύ ικανοποιητικά. αλλά τα λεφτά (δυστυχώς) τα δίνει η αγορά!
Αυτή οδηγεί την «κούρσα», κι αυτή γκαζώνει ή φρενάρει..

Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής
agro2020.blogspot.com

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η Ελλάδα το 2ο πιο ωφελημένο κράτος-μέλος της ΕΕ από την ένταξη σε αυτή!


«Οφέλη/ζημίες» των κρατών μελών της ΕΕ. Διαφορά δηλ. των οικονομικών οφελημάτων από την ένταξη στην ΕΕ μείον τις εισφορές («πληρωμές») στον προϋπολογισμό της ΕΕ. 
Σημειώνω πως ο πίνακας δεν παρέχει καμία ένδειξη από τα πολλά άλλα οφέλη που απορρέουν από τις πολιτικές της ΕΕ.