Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

G8: Με το βλέμμα στη γεωργία της Αφρικής. To "αγροτικό κέντρο βάρους" μετατοπίζεται στη "μαύρη ήπειρο"

Είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια, πέντε περισσότερα απ’όσα αναμένονταν, δεσμεύτηκαν να διαθέσουν οι G8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για την ενίσχυση των αγροτικών επενδύσεων, με στόχο να μπορέσουν τα φτωχά κράτη να αναπτύξουν την εγχώρια γεωργία, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από την παροχή βοήθειας από το εξωτερικό.

Από αυτά, τα 3,5 δισ. δολάρια θα τα προσφέρουν οι ΗΠΑ. Το πακέτο ενίσχυσης των αγροτικών επενδύσεων τίθεται στο πλαίσιο μιας νέας, πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής που προωθούν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πείνας στα φτωχά κράτη, με στόχο να καταστούν πιο αυτάρκη, αντί να εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια που τους αποστέλλουν οι πλούσιες χώρες.

«Δεν υπάρχει λόγος η Αφρική να μην είναι αυτάρκης σε σχέση με τα τρόφιμα", όπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι συγγενείς του στην Κένυα ζουν «σε χωριά όπου η πείνα είναι μία πραγματικότητα», αν και στους ίδιους δεν λείπει το φαγητό.

«Η βοήθεια σε τρόφιμα είμαι αναγκαία γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πλήττονται από ξηρασία, πλημμύρες, συγκρούσεις και αυτό που χρειάζονται είναι φαγητό για να φάνε αμέσως», όπως είπε ο Ζακ Ντιουφ, επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. «Αλλά όταν πρέπει να θρέψουμε ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους, πρέπει να τους βοηθήσουμε να παράγουν το δικό τους φαγητό».

Οι G8 συνομιλούν σήμερα με Αφρικανούς ηγέτες, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων πέρυσι, που έπληξε τις χώρες και επιδείνωσε τη φτώχεια και την πείνα», όπως αναφέρεται στη διακήρυξη των συμμετεχόντων στη σύνοδο.

Οι G8 αναμένεται επίσης να επιχειρήσουν να απαντήσουν στις κατηγορίες ότι αθετούν τις δεσμεύσεις τους ως προς την παροχή βοήθειας. Στη σύνοδο του Γκλενίγκλς το 2005 είχαν υποσχεθεί να αυξήσουν τη βοήθεια προς στα φτωχά κράτη κατά 50 δισ. δολάρια. «Το βασικό μήνυμά μας θα είναι να ζητήσουμε από τους G8 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», όπως είπε στο Reuters ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι.

Οι ηγέτες της Αιθιοπίας, της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης και της Νότιας Αφρικής θα συνομιλήσουν σήμερα με τους G8, με αντικείμενο της ασφάλεια των τροφίμων, τη γεωργία, αλλά και το αίτημά τους για αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε η κλιματική αλλαγή, με τους ηγέτες αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών να συμφωνούν στο περιορισμό της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου από το 1900. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πάντως δήλωσε ότι οι G8 δεν είχαν κάνει αρκετά, προτρέποντας τους ηγέτες να θέσουν ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μπαντής Αθανάσιος
www.cotton-net.gr

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Η πορεία των διεθνών τιμών των λιπασμάτων (Πηγη:Παγκόσμια Τράπεζα)



H πορεία των διεθνών τιμών ρυζιού (Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα)

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. σχετικά με τις επιδοτήσεις μετά το 2013

Σύντομο ιστορικό

1. Στις 2 Ιουνίου 2009, κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Μπρνό (Τσεχική Δημοκρατία), τα κράτη μέλη αντάλλαξαν απόψεις ως προς την «Κοινή γεωργική πολιτική μετά το 2013: Το μέλλον των άμεσων πληρωμών».

2. Η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας, κατά τις συνεδριάσεις της στις 8 και 15 Ιουνίου 2009, βάσει κειμένου που εκπόνησε και επανεξέτασε η Προεδρία, συνέταξε σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου ως προς το «Μέλλον της Κοινής γεωργικής πολιτικής μετά το 2013: άμεσες πληρωμές».

3. Η Τσέχικη Προεδρία κάλεσε ως εκ τούτου το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. να εγκρίνει τα παρακάτω συμπεράσματα.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας σχετικά με
«Το μέλλον της ΚΓΠ μετά το 2013: άμεσες πληρωμές»

Με βάση τις συζητήσεις που ξεκίνησαν υπό τη γαλλική Προεδρία σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας της ΚΓΠ του μέλλοντος, το Συμβούλιο συνέχισε να εστιάζει την προσοχή του στη διαμόρφωση της ΚΓΠ μετά το 2013, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον του συστήματος άμεσων πληρωμών.

Οι συζητήσεις για το μέλλον των άμεσων πληρωμών έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συμβουλίου και της Επιτροπής να εξετάσουν διεξοδικά, με την επιφύλαξη των νέων Δημοσιονομικών Προοπτικών για το μετά το 2013 διάστημα(1), τις δυνατότητες ανάπτυξης του συστήματος άμεσων πληρωμών στην Κοινότητα και διόρθωσης του διαφορών του επιπέδου των άμεσων πληρωμών μεταξύ κρατών μελών(2).

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική, περιλαμβανομένου του συστήματος άμεσων πληρωμών όπως έχει αναπτυχθεί, βοήθησε τους γεωργούς της ΕΕ να προσαρμοσθούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς, μεταξύ άλλων σε εποχές οικονομικής κρίσης, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και να προωθήσουν τη βιώσιμη γεωργία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της γεωργίας μετά το 2013, το Συμβούλιο θεωρεί ότι κάθε μελλοντικό σύστημα άμεσων πληρωμών θα πρέπει να είναι θεμιτό και δίκαιο, αποτελεσματικό, απλό στην εφαρμογή του, επαρκώς ευέλικτο, και να αιτιολογείται και να εξηγείται ευχερώς(3). Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικές λύσεις προς τις ιστορικές περιόδους και δεδομένα αναφοράς(4) που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος, πρέπει να αξιολογηθεί ο ρόλος των άμεσων πληρωμών στην ενίσχυση του εισοδήματος και της επιβράβευσης της παροχής δημοσίων αγαθών(5), να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες στα κράτη μέλη και /ή περιοχές και/ή ορισμένους τομείς, καθώς και αυτές των νέων αγροτών και να εξασφαλισθεί η συνολική συνοχή του συστήματος με την υπόλοιπη ΚΓΠ.

Η επίτευξη ορθής ισορροπίας για τη μελλοντική ΚΓΠ αποτελεί προτεραιότητα και θα απαιτηθούν περαιτέρω συζητήσεις και εις βάθος ανάλυση. Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει επομένως την πρόθεσή του να συνεχίσει τις εργασίες σχετικά με τη μελλοντική ΚΓΠ οι οποίες, κατά την προσεχή σουηδική Προεδρία, θα έχουν ως επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη. Το Συμβούλιο χαιρετίζει περαιτέρω την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει ανακοίνωση στο Συμβούλιο το 2010 και στη συνέχεια νομοθετικές προτάσεις το 2011 μαζί με τις προτάσεις για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές(6).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

(1) Aναφορά στον μελλοντικά μειωμένο αγροτικό προϋπολογισμό, απόρροια και της διεύρυνσης της Ε.Ε.

(2) Aναφορά στην «περιφερειοποίηση»

(3) Οι αναγνώστες μας είναι σε γνώση αυτού που από το 2002 έχω ονομάσει «κοινωνική νομιμοποίηση των επιδοτήσεων»

(4) Παραμένει ο μεγάλος «άγνωστος Χ»

(5) Aναφορά στην φιλοπεριβαλλοντική διάσταση της ΚΓΠ

(6) Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη «νεώτερη» ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2013 μέχρι το 20….


Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής
www.cotton-net.gr

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Εκλογίκευση, με κατακόρυφη πτώση τιμών, στη διεθνή αγορά λιπασμάτων

Κατακόρυφη πτώση των διεθνών τιμών λιπασμάτων αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές του DAP έπεσαν από τα 1.200 δολάρια ο τόνος στα 300 δολάρια ο τόνος.
Πτωτική τάση στις τιμές του Χλωριούχου Καλίου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.



www.cotton-net.gr