Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

G8: Με το βλέμμα στη γεωργία της Αφρικής. To "αγροτικό κέντρο βάρους" μετατοπίζεται στη "μαύρη ήπειρο"

Είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια, πέντε περισσότερα απ’όσα αναμένονταν, δεσμεύτηκαν να διαθέσουν οι G8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για την ενίσχυση των αγροτικών επενδύσεων, με στόχο να μπορέσουν τα φτωχά κράτη να αναπτύξουν την εγχώρια γεωργία, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από την παροχή βοήθειας από το εξωτερικό.

Από αυτά, τα 3,5 δισ. δολάρια θα τα προσφέρουν οι ΗΠΑ. Το πακέτο ενίσχυσης των αγροτικών επενδύσεων τίθεται στο πλαίσιο μιας νέας, πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής που προωθούν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πείνας στα φτωχά κράτη, με στόχο να καταστούν πιο αυτάρκη, αντί να εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια που τους αποστέλλουν οι πλούσιες χώρες.

«Δεν υπάρχει λόγος η Αφρική να μην είναι αυτάρκης σε σχέση με τα τρόφιμα", όπως δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι συγγενείς του στην Κένυα ζουν «σε χωριά όπου η πείνα είναι μία πραγματικότητα», αν και στους ίδιους δεν λείπει το φαγητό.

«Η βοήθεια σε τρόφιμα είμαι αναγκαία γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πλήττονται από ξηρασία, πλημμύρες, συγκρούσεις και αυτό που χρειάζονται είναι φαγητό για να φάνε αμέσως», όπως είπε ο Ζακ Ντιουφ, επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. «Αλλά όταν πρέπει να θρέψουμε ένα δισεκατομμύρια ανθρώπους, πρέπει να τους βοηθήσουμε να παράγουν το δικό τους φαγητό».

Οι G8 συνομιλούν σήμερα με Αφρικανούς ηγέτες, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχότερες χώρες να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη δραματική αύξηση των τιμών των τροφίμων πέρυσι, που έπληξε τις χώρες και επιδείνωσε τη φτώχεια και την πείνα», όπως αναφέρεται στη διακήρυξη των συμμετεχόντων στη σύνοδο.

Οι G8 αναμένεται επίσης να επιχειρήσουν να απαντήσουν στις κατηγορίες ότι αθετούν τις δεσμεύσεις τους ως προς την παροχή βοήθειας. Στη σύνοδο του Γκλενίγκλς το 2005 είχαν υποσχεθεί να αυξήσουν τη βοήθεια προς στα φτωχά κράτη κατά 50 δισ. δολάρια. «Το βασικό μήνυμά μας θα είναι να ζητήσουμε από τους G8 να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», όπως είπε στο Reuters ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Μέλες Ζενάουι.

Οι ηγέτες της Αιθιοπίας, της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης και της Νότιας Αφρικής θα συνομιλήσουν σήμερα με τους G8, με αντικείμενο της ασφάλεια των τροφίμων, τη γεωργία, αλλά και το αίτημά τους για αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσε η κλιματική αλλαγή, με τους ηγέτες αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών να συμφωνούν στο περιορισμό της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου από το 1900. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πάντως δήλωσε ότι οι G8 δεν είχαν κάνει αρκετά, προτρέποντας τους ηγέτες να θέσουν ενδιάμεσους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μπαντής Αθανάσιος
www.cotton-net.gr