Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008

Τι φορολογικό σύστημα θέλει - επιτέλους - το ΠΑΣΟΚ;

Διαβάζω στην Περίληψη Προγραμματικού Πλαισίου/Προτάσεις - Δράσεις για επόμενη 4ετία/Αναμόρφωση Φορολογικού Συστήματος/Βασικοί Στόχοι του ΠΑΣΟΚ – Προεκλογικό Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ 2004


«Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. έως 30% με προοπτική το 25% και των προσωπικών εταιρειών στο 20%.»


Διαβάζω τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, προς τους πολιτικούς συντάκτες (στις 9.9.2008)


«…δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που μείωσε κατά 10 ολόκληρες μονάδες τη φορολόγηση στα μερίσματα των επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία. Ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια χαρίζει κάθε χρόνο περίπου 1 δις ευρώ στους μετόχους των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων…»


Και άκουσα την Συνέντευξη τύπου του Γ. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους

των Μ.Μ.Ε. στην 73η Δ.Ε.Θ. (14-9-2008)


Λ. ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ («ΠΑΡΟΝ-ΠΡΙΝ»): Κύριε Πρόεδρε, δεσμευτήκατε κατά την ομιλία σας εχθές ότι "θα επαναφέρετε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα καταργήσετε το νόμο για τη φορολόγηση των ακινήτων". Δεν ακούσαμε όμως να δεσμεύεστε συγκεκριμένα για την κατάργηση ενός άλλου αντιλαϊκού μέτρου της Νέας Δημοκρατίας, τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων και την επαναφορά των συντελεστών στο 35% από 25% που το πήγε η σημερινή κυβέρνηση. Θα μείνει ως έχει αυτός ο νόμος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι, δεν μιλήσαμε για την αύξηση των συντελεστών, μιλήσαμε για άλλες μορφές φορολόγησης και, βεβαίως, παραμένουμε στη βασική αρχή, ότι όποιος έχει μεγαλύτερα εισοδήματα, όποιος έχει μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα, θα έχει να πληρώσει και αυξημένους φόρους στο ελληνικό κράτος. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό είναι που θέλουμε να επαναφέρουμε στην αντίληψη, στη λειτουργία του φορολογικού μας συστήματος. Ένα φορολογικό σύστημα, βεβαίως, με το οποίο, με την αίσθηση δικαίου που θα δημιουργηθεί στον φορολογούμενο, θα αισθανθεί κι εκείνος, ο οποίος σήμερα φοροαποφεύγει ή φοροδιαφεύγει, ότι εφόσον είναι καλοπληρωτής, δεν θα έχει μπελάδες. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά δεν θα τον θεωρεί και κλέφτη. Διότι σήμερα, δυστυχώς, η αντίληψη η οποία κυριαρχεί είναι ότι, είτε είμαι καλοπληρωτής είτε όχι, θα θεωρεί η Πολιτεία ότι κάποια λαδιά έχω κάνει. Αυτό υπονομεύει την οποιαδήποτε σοβαρή φορολογική συνείδηση και, βεβαίως, τελικά υπονομεύει τη δυνατότητα του κράτους, της Πολιτείας, να έχει σωστά έσοδα και με δίκαιο τρόπο.

Άρα, λοιπόν, εμείς έχουμε προτείνει παράλληλα και μία αντίληψη, η οποία θα αποτυπωθεί με ένα σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια, το λεγόμενο «point system», ή μέσα από τις λογιστικές μονάδες, το οποίο θα μπορέσει ακριβώς να εξακριβώσει με αντικειμενικό τρόπο τη φορολογητέα ύλη και να αισθάνεται και ο επιχειρηματίας ότι έχει τη σιγουριά, την ασφάλεια ότι θα σεβαστούμε τον ίδιο, την περιουσία του, τον κόπο του.

Και δεν θα υπάρχουν οι διάφορες υπόγειες διαδρομές, είτε μέσω μιας άλλης διαδικασίας περαίωσης που θα βοηθήσει κάποιους κακοπληρωτές, είτε με τη συναλλαγή που πολλές φορές υπάρχει με το κράτος, μέσω μιας αδιαφάνειας και μιας διαφθοράς, για τη φορολογητέα ύλη. Αυτά μπορούν να χτυπηθούν, υπάρχουν συστήματα, υπάρχουν διαδικασίες.

Με αποτέλεσμα, τελικό και άμεσο, να μπορούμε να ελαφρύνουμε, όπως είπα, τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα.


1) Πότε έλεγαν αλήθεια;

2) Στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων;

3) Θα αυξήσουν τη φορολογία των ΑΕ και ΕΠΕ, εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει Κυβέρνηση του τόπου;


Μπαντής Αθανάσιος