Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Προσυπογράφω

Προτροπή για δράση πάνω στην κλιματική αλλαγή από 57 εφημερίδες
Με κοινό κύριο άρθρο τους, 57 εφημερίδες σε 45 χώρες θέτουν προ των ευθυνών τους τους παγκόσμιους ηγέτες ενόψει της Συνόδου για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυασθούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδες σε 45 χώρες.

Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

«Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

«Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών», προστίθεται στην ολοσέλιδη καταχώρηση.

Το κύριο άρθρο δημοσιεύεται σε 20 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ρωσικής, της κινεζικής και της αραβικής, σε εφημερίδες όπως η Guardian του Λονδίνου, η γαλλική Le Monde, η Toronto Star, η Gulf Times, η Botswana Guardian και η Miami Herald.

«Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας» .

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Αυστραλίας δεν δημοσίευσαν τελικά το κοινό κύριο άρθρο.

«Επικροτούμε την παγκόσμια πρωτοβουλία της Guardian», αναφέρει σήμερα η εφημερίδα της Μελβούρνης The Age που προσθέτει «Στην «The Age» αποφασίσαμε ότι είναι σημαντικό να εκθέσουμε τις δικές μας προτάσεις, να είμαστε συνεπείς και εν μέρει εξαιτίας των υπαινιγμών για το ζήτημα στην Αυστραλία» .

Η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι οι αυστραλιανές εφημερίδες υπαναχώρησαν στη δέσμευσή τους να δημοσιεύσουν το ίδιο κύριο άρθρο αφότου το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Φιλελευθέρων εξέλεξε για ηγέτη του τον σκεπτικιστή στο θέμα της κλιματικής αλλαγής Τόνι Άμποτ.

Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ προσφέρθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 5%, στο 25%, σε σχέση με ανάλογες δεσμεύσεις των υπόλοιπων χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη.