Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!... και



Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ: Δυσοίωνες οι πρώτες εκτιμήσεις της EUROSTAT για το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα...

Αυξημένο κατά +12,3% το 2010 (συγκρινόμενο με το 2009) το αγροτικό εισόδημα (ανά εργαζόμενο) στην ΕΕ-27 (+10% από το 2005)!

Μειωμένο κατά -4,3% το 2010 (συγκρινόμενο με το 2009) το αγροτικό εισόδημα (ανά εργαζόμενο) στην Ελλάδα (-14,2% από το 2005)!

Σημείωση:

Το υπολογιστικό αγροτικό εισόδημα είναι το πηλίκο της διαίρεσης: συνολικό αγροτικό εισόδημα/αριθμό απασχολουμένων.

Για να μεγαλώσει λοιπόν αυτό το "πηλίκο" θα πρέπει:

  • ή να αυξηθεί ο αριθμητής, δηλαδή το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ....
  • ή να μειωθεί ο παρονομαστής, δηλαδή ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ!
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

ΜΠΑΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
21-12-2010



Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Εξαγωγές και ανταγωνιστικότητα μέσω Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων (δημοσιεύτηκε στις "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ" 12-12-2010)


Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πάνω από 35.000 Σερραίοι γεωργοί θα είναι Δικαιούχοι Ενιαίας Ενίσχυσης το 2011 ! Στην 6η θέση κατάταξης στη λίστα δικαιούχων ο Νομός Σερρών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ περισσότεροι 35.000 Σερραίοι γεωργοί θα καταθέσουν Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, ενταξη σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, λήψη ποιοτικού παρακρατήματος, εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) για το έτος 2011.
Με αυτά τα σχοιχεία ο νομός Σερρών, ο αγροτικός νομός Σερρών είναι 6ος στη σχετική λίστα του ΥΠΑΑΤ.
Οι 10 πρώτοι νομοί είναι οι εξής:

Στηρίξτε τα Σερραϊκά αγροτικά προϊόντα!
Στηρίζουμε τα Σερραϊκά αγροτικά προϊόντα!
Στηρίζουμε τη Σερραϊκή ύπαιθρο και τους κατοίκους της!
11.12.2010

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Από τον "τοίχο" μου στο facebook: Επειδή τα τριαντάφυλλα μυρίζουν καλύτερα από τα λάχανα δεν σημαίνει ότι κάνουν και καλύτερη σαλάτα

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΠΩΣ Η "ΑΓΟΡΑ" ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (δημοσιεύτηκε στην Αγροτική έκφραση-Πανελλαδική αγροτοοικονομική εφημερίδα)



Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

H AΓΟΡΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ (από την AGRECO)



Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Όταν δεν ψηφίζουν στις εκλογές για τους Τοπικούς Άρχοντες, σκεφτείτε τι έχει να γίνει στις Εθνικές Εκλογές….Το σήμερα θα δείξει το αυριανό μέλλον!

Ένας στους δύο συμπολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Σερρών (και το ίδιο συνέβη σε όλο το νομό Σερρών), στο Β’ γύρο των εκλογών της Τ.Α. γύρισαν την πλάτη στις κάλπες, θέλοντας να στείλουν ακόμα πιο εκκωφαντικό μήνυμα, από αυτό του Α’ γύρου, το οποίο δυστυχώς πάρα πολλοί δεν κατάλαβαν, άλλοι δεν θέλουν να καταλάβουν και μερικοί δεν θέλουν καν να το ακούσουν!
1. Όταν στο Β’ Γύρο των Δημοτικών Εκλογών στο Δήμο Σερρών από τους 75.929 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόνο οι 37.862 (49,87%)…
2. Όταν στο Β’ Γύρο των Δημοτικών Εκλογών στο Δήμο Σερρών από τους 75.929 εγγεγραμμένους δεν πήγαν να ψηφίσουν οι 38.067 (50,13%)…
Όταν ένας στους δύο πολίτες δεν ψηφίζει για το ποιος (θα έπρεπε και πως…) θέλει να διαχειριστεί τα ζητήματα της καθημερινότητάς του (διαχείριση οικονομικών δήμου, περιβάλλον, τοπική οικονομία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, πράσινο, καθαριότητα, αθλητισμό, κοινωνική πολιτική κ.α.) θα ψηφίσει για το ποιος θα χειριστεί τα μεγάλα και μακρινά;
Το πρωτόγνωρο ποσοστό αποχής είναι ένα μήνυμα οργής, αγανάκτησης και απελπισίας όλων εκείνων των συμπολιτών μας που πιστεύουν ότι οι ασχολούμενοι με την πολιτική και τα δημόσια πράγματα «δεν λένε την αλήθεια».
Οι συμπολίτες γυρνούν την πλάτη στις οβιδιακές μεταμορφώσεις αυτών που έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάντια μας, και μέχρι χθες ήταν διαχειριστές της καθημερινότητάς μας από θέσεις εξουσίας και τοπικής διαχείρισης και «βοήθησαν» για να φτάσουμε στο σημερινό «μαύρο χάλι».
Το παρελθόν μας έφτασε στο σημερινό παρόν.
Το σήμερα θα δείξει το αυριανό μέλλον!


Μπαντής Αθανάσιος

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Από τη σελίδα μου στο Facebook

To "παραμύθι" της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και ο "φόβος" της αγοράς (από την εφημερίδα "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ")


Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Το «παραμύθι» με την «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» και ο φόβος της «αγοράς»

Δεν υπάρχει προεκλογικό «πρόγραμμα» κόμματος, περιφερειακού ή νομαρχιακού (παλαιότερα) ή δημοτικού, σε αγροτική περιοχή, που να μην έχει εντάξει στις υποσχέσεις του την πολυθρύλητη «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών»!

Ακόμα και τώρα διαβάζω πως ο τάδε υποψήφιος «δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών» ενώ άλλος υποψήφιος, το «πάει» πιο προχωρημένα δεσμευόμενος «για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ως προς τις ποικιλίες και τα είδη αλλά ακόμα και για ανάπτυξη νέων καλλιεργειών»!

Όμως, κι ενώ όλα αυτά ήδη έγιναν και συνεχίζουν να συντελούνται μόνο με τις «δυνάμεις της αγοράς» και την αυτό-οργάνωση των γεωργών, πολλοί συνεχίσουν στο «ίδιο βιολί» για την «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών»… χωρίς να εξηγούν «ποιος θα κάνει και ποιος κάνει αυτή την περιβόητη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών;».

Μα η Ελλάδα μας και οι γεωργοί μας δεν ήταν που μέχρι :

  • πριν από 10 χρόνια καλλιεργούσαν 4.300.000 στρ. με βαμβάκι και τώρα μόλις και μετά βίας 2.500.000 στρ;
  • να μπούμε στην (τότε) ΕΟΚ καλλιεργούσαν 8.000.000 στρ. με μαλακό σιτάρι και πέρσι δεν ξεπέρασαν τα 200-300.000 στρ., ενώ τώρα, μετά το «εμπάργκο Πούτιν», επιστρέφουν και πάλι στο μαλακό σιτάρι;
  • πριν από 2-3 χρόνια γνώριζαν τον ηλιόσπορο στα γήπεδα και στους κινηματογράφους και φέτος κιτρίνισε ο κάμπος με τον ηλίανθο;

Πως έγινε και από 5 εργοστάσια ζάχαρης, που δούλευαν full capacity, φτάσαμε στα 3 με ανάγκη για 1,5-2;

Είδατε κανέναν να τον «βασανίζουν» ή να τον «βάζουν με το ζόρι» να σπείρει π.χ. μαλακό σιτάρι, ηλίανθο, ελαιοκράμβη, ρόδια, όσπρια κ.α. και να εγκαταλείψει τα ζαχαρότευτλα, τη βιομηχανική τομάτα, τα βαμβάκια;

Όλα τα παραπάνω δεν είναι «αναδιάρθρωση καλλιεργειών»;

Όσο η «αγορά» δηλ. οι εμπορικές τιμές (και οι επιδοτήσεις) απέδιδαν ικανοποιητικό εισόδημα καλλιεργούσαν τη μία καλλιέργεια σε βάρος των άλλων, κι όταν κάποιες καλλιέργειες τους «έβαζαν μέσα» τις εγκατέλειψαν και στράφηκαν αλλού…

Τα πράγματα είναι απλά: κερδίζω από την Α καλλιέργεια; ασχολούμαι με αυτή – «μπαίνω μέσα» με τη Β καλλιέργεια; απλά την εγκαταλείπω και πάω για άλλη!

Και φυσικά, όλες οι «στροφές» γίνονται και πρέπει να γίνονται όχι γενικευμένα και ολοκληρωτικά, αλλά με σύνεση λαμβάνοντας υπόψη τις υποδομές, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, τις γνώσεις, τη θέληση για καινοτομία, την υφιστάμενη διάρθρωση της κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης κ.α. του κάθε γεωργο/επιχειρηματία.

Και όλα αυτά φυσικά με μία βασικότατη προϋπόθεση: το προϊόν μας να το θέλει και να το ζητά η «αγορά», να ικανοποιεί τον καταναλωτή, να ικανοποιεί το «μεγάλο αφεντικό» μας δηλ. τους πελάτες μας!

Η «αγορά» φέρνει την «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών»!


Μπαντής Αθανάσιος

Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής

www
.cotton-net.gr
bantis.blogspot.com

Όσοι δεν ψηφίζουν, να τους αφαιρείται το δικαίωμα κριτικής!

Από τον ΚΑΘΡΕΦΤΗ της Αριάδνης Παπαφωτίου

  • Με το βλέμμα στην ερχόμενη Κυριακή, οι υποψήφιοι μετρούν πιθανότητες εκλογής και οι πολίτες …βλέπουν τηλεόραση!!
  • Έχω τη βεβαιότητα πως για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων (δηλαδή όσων οι εκλεκτοί δεν προκρίθηκαν), η επιλογή ψήφου για τη δεύτερη Κυριακή, είναι επαχθής διαδικασία.

  • Είμαι κατά της αποχής. Γιατί επιτρέπει στους λίγους, να βγάλουν με πλαστές πλειοψηφίες τις επιλογές τους.
  • Ασφαλώς και κατά της λευκής ή άκυρης ψήφου, διότι όπως αντιμετωπίζονται από τον εκλογικό νόμο της «δημοκρατίας» μας, είναι ισάξιες της αποχής.
  • Κι επίσης υποστηρίζω πως όσοι δεν πάνε να ψηφίσουν, δεν θα έπρεπε να δικαιούνται και λόγου μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ούτε δικαίωμα κριτικής να έχουν, ούτε να γκρινιάζουν, ούτε και να ζητάνε και να παραπονιούνται.
  • Θα πρέπει να «λούζονται» αδιαμαρτύρητα για την επόμενη 4ετία, τις επιλογές αυτών που πήγαν στην κάλπη και εκφράστηκαν, αποφασίζοντας.
  • «Ήταν λέει μια Κυβέρνηση που δεν ξέρω πώς, κατόρθωσε και πέρασε στον εκλογικό νόμο τη πιο κάτω διάταξη για τη ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟ και την ουσιαστική αναγνώρισή της.
  • Ο νόμος έλεγε ότι καθιερώνεται η Λευκή Ψήφος ως ψήφος διαμαρτυρίας με την οποία ο ψηφοφόρος δηλώνει ότι δεν αποδέχεται κανέναν από τους υποψήφιους της εκλογικής του περιφέρειας.
  • Εάν σε οποιαδήποτε αυτόνομη «εκλογική περιφέρεια» οι Λευκές ψήφοι είναι πρώτες στην προτίμηση των ψηφοφόρων, οι εκλογές επαναλαμβάνονται μετά ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, με δυνατότητα ύπαρξης και νέων υποψηφίων σε αντικατάσταση των αποτυχόντων ή επιθυμούντων να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.
  • Αυτό ήταν το όνειρο που εάν μπορεί να γίνει πραγματικότητα καταργείται και ο «πολιτικός εκβιασμός» της αναγκαστικής επιλογής μεταξύ των υπαρχόντων πολιτικών προτάσεων και δεν ισχύει κανένας λόγος και αιτιολογία για αποχή από το εκλογικό δικαίωμα».

  • Με εκφράζει απόλυτα το «όνειρο» του John Truth (http://john-truther.blogspot.com), γι` αυτό και το μοιράζομαι μαζί σας, πιστεύοντας πως οι αλλαγές έρχονται με απαιτήσεις και κατασταλαγμένες απόψεις των «από κάτω»,
  • ειδικά όταν τα ισχύοντα, βολεύουν πολύ τους «από πάνω» για να τα αλλάξουν μόνοι τους, όπως αυτοί ξέρουν καλά και γρήγορα να κάνουν για «τα καλά και συμφέροντα» σ` αυτό που λέγεται Βουλή των Ελλήνων.
  • Την Κυριακή, οφείλουμε να κάνουμε επιλογή και να την διατυπώσουμε δια ψήφου.
  • Να ψηφίσουμε, ακόμη κι αν το ρίξουμε σ` αυτόν μας υπέδειξε το κόμμα κι όχι η αξιολόγηση που κάναμε εμείς οι ίδιοι στους υποψήφιους, ακόμη κι αν θα ψηφίσουμε εκδικητικά κι όχι λογικά.
  • Για να δικαιούμαστε να μιλάμε, να μετανιώνουμε ή να χαιρόμαστε!

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:ΤO YΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ"

Συνεδρίασε χθες 26-10-2010 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο Υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Μιλένα Αποστολάκη.
Η ελληνική αντιπροσωπία παρείχε πληροφορίες και κατέθεσε υπόμνημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τις προσβολές των καλλιεργειών βάμβακος από το «πράσινο σκουλήκι» (Helicoverpa armigera).
Δεδομένου ότι το βαμβάκι είναι μία από τις κύριες καλλιέργειες στη χώρα μας, αυτή η προσβολή προκάλεσε τεράστιες απώλειες στην βαμβακοπαραγωγή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει το Ελληνικό αίτημα.
Το υπόμνημα που κατέθεσε η Ελληνική αντιπροσωπεία, που εξασφάλισε για όλους εσάς και σας το παρουσιάζει το www.cotton-net.gr, έχει ως εξής:




Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ! ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ... ΣΤΑ 141,20 cents/lb ΤΟ ΕΚΚΟΚΚΙΣΜΕΝΟ ΒΑΜΒΑΚΙ!

ΠΡΟΣΔΕΘΕΙΤΕ!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η "ΤΡΕΛΛΗ ΚΟΥΡΣΑ" ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ!

Στα 141,20 cents/lb το εκκοκκισμένο!



Για τους φίλους που "νοσταλγούν" τις δραχμούλες, και επικοινώνησαν μαζί μας, παρακάτω και η μετατροπή σε δραχμές!

www.cotton-net.gr

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

H πανελλαδική "ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ" για τη δράση μας

Ευχαριστώ τον Χρήστο Αθανασιάδη για την αποστολή της εφημερίδας

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η δικαίωση μιας 6ετούς προσπάθειας...

Εδώ και λίγες ημέρες στο site του ΥΠΑΑΤ δημοσιοποιούνται οι τιμές εκκοκισμένου βάμβακος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρρίου και η αναγωγή/μετατροπή τους σε τιμές συσπόρου βαμβακιού με απόδοση σε ίνα 33%.
Από την μεριά μας δεν μπορούμε να μην είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μια 6ετής προσπάθεια
(με το www.cotton-net.gr) απέδωσε καρπούς, με τον πλεον επίσημο τρόπο (στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας).
Όμως επειδή όλα τα βαμβάκια δεν ειναι ίδια, επειδή όλες οι ποικιλίες βάμβακος, όλα τα χωραφια αλλά και όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί διαφέρουν μεταξύ τους
για το λόγο αυτό προτείνουμε στο ΥΠΑΑΤ στον ίδιο πίνακα να υπάρχει αναγωγή σε απόδοση σε ίνα με διάφορα ποσοστά π.χ. 32%, 34%, 35%, 36%.
Έτσι ο τελευταίος πίνακας θα διαμορφωνονταν ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Τολμήστε το κι αυτό!


Μπαντής Αθανάσιος

Σερρες
6944-782288
info@cotton-net.gr

Η εφημερίδα "Αγροτική Έκφραση" για τη δικαίωση της πολύχρονης προσπάθειάς μας

Εκτύπωση E-mail

Περισσότερα στο www.cotton-net.gr

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Διευκρινήσεις για την παρακράτηση 7% στις άμεσες ενισχύσεις-Απάντηση σε απορίες Θεσσαλών γεωπόνων και αγροτών

Μετά από τηλέφωνα που δεχτήκαμε από φίλους στη Θεσσαλία, γεωπόνους και αγρότες, για την παρακράτηση της διαφοροποίησης (-7%), και το μηχανισμό της οποίας εξηγήσαμε σε προηγούμενο σχόλιό μας (εδώ), επανερχόμαστε για την ενημέρωσή τους και τη διάλυση κάθε αμφιβολίας (για το αν η παρακράτηση ισχύει και στη στρεμματική ενίσχυση του βαμβακιού;)

Φίλοι,

το άρθρο 2, του κανονισμού 73/2009, αναφέρει τί είναι «άμεση ενίσχυση»:

Σύμφωνα με αυτό:

«άμεση ενίσχυση»: η πληρωμή που καταβάλλεται απευθείας στο γεωργό στο πλαίσιο καθεστώτος εισοδηματικής στήριξης που αναφέρεται στο Παράρτημα I του παρόντος κανονισμού (καν. 73/2009).

Και ανατρέχοντας στο Παράρτημα Ι του εν λόγω κανονισμού διαπιστώνει κανείς (ακόμα και ο πιο δύσπιστος) ότι στις άμεσες ενισχύσεις υπάγονται όλες οι παρακάτω ενισχύσεις που εισπράττει ο κάθε γεωργός (από διάφορα καθεστώτα ενίσχυσης):

  1. Ενιαία ενίσχυση (= «δικαιώματα)
  2. Στρεμματική ενίσχυση (σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ρύζι, καρποί με κέλυφος, ενεργειακές καλλιέργειες, σπόροι σποράς, αροτραίες καλλιέργειες, κρέας αιγοπροβάτων, Βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, οπωροκηπευτικά που παραδίδονται για μεταποίηση, Βαμβάκι).

Ειδικά για το βαμβάκι, μιας και υπήρξε διχογνωμία στη Θεσσαλία, η παραπάνω αναφορά αφορά τη στρεμματική ενίσχυση βαμβακιού (Τίτλος IV κεφάλαιο 1 τμήμα 6 του κανονισμού 73/2009).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνείτε μαζί μας,

Μπαντής Αθανάσιος

6944-782288

bantis.blogspot.com

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Έτσι «λειτουργεί» η μείωση του -7% στις φετινές ενισχύσεις των αγροτών...

Για το πώς εφαρμόζεται η «νέα ΚΑΠ» στο βαμβάκι σας έχουμε ενημερώσει εδώ και πολλά-πολλά χρόνια… (δείτε εδώ http://www.cotton-net.gr/index.php?option=com_content&task=section&id=14&Itemid=92)

Στο μεταξύ με το «check up υγείας» της ΚΓΠ και σε εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού 73/2009, στις φετινές ενισχύσεις άλλαξε η παρακράτηση της «διαφοροποίησης» και από -5% ανέβηκε στο -7%...

Πως «λειτουργεί»…

Όλα τα ποσά των «άμεσων ενισχύσεων» που θα εισπράττουν οι βαμβακοπαραγωγοί (αλλά και όλοι οι δικαιούχοι ενισχύσεων) μειώνονται για κάθε χρονιά (μέχρι το 2012) κατά:

-7% το 2009,
-8% το 2010,
-9% το 2011 και
-10% το 2012.
Από τις παραπάνω μειώσεις εξαιρούνται οι βαμβακοπαραγωγοί (αλλά και όλοι οι δικαιούχοι αγρότες) που εισπράττουν ως «άμεσες ενισχύσεις» ποσό μικρότερο των 5.000 ευρώ/έτος (αθροιστικά από όλα τα καθεστώτα ενισχύσεων).
Στις άμεσες ενισχύσεις συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω ενισχύσεις βάμβακος:
α) Ενιαία Ενίσχυση Εκμετάλλευσης («δικαιώματα»)
β) Ειδική στρεμματική ενίσχυση βαμβακιού.

«Πρόσθετη ενίσχυση»

Στους γεωργούς που εισπράττουν άμεσες ενισχύσεις χορηγείται «πρόσθετη ενίσχυση». Το ποσό της ενίσχυσης αυτής υπολογίζεται ως εξής:

α)
Στους γεωργούς που εισπράττουν άμεσες ενισχύσεις λιγότερες από 5.000 ευρώ, η «πρόσθετη ενίσχυση» ισούται με το ποσό της «διαφοροποίησης» ούτως ώστε η τελική «σχέση» να είναι «ουδέτερη».

Παράδειγμα

Γεωργός ο οποίος λαμβάνει σήμερα ως «άμεσες ενισχύσεις» 4.000 ευρώ, για φέτος εισέπραξε (το 2009) θα λάβει 4.000 ευρώ (δηλαδή χωρίς μείωση).

«ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» σε ΕΥΡΩ (σήμερα)



4.000

«ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ» το 2009 (-7%)

(4.000 Χ 7%)=

-

280

«ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ» (*)

(4.000 Χ 7%)=

+

280

«ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» σε ΕΥΡΩ (το 2009)



4.000


β)
Στους γεωργούς που εισπράττουν άμεσες ενισχύσεις περισσότερες από 5.000 ευρώ, η «πρόσθετη ενίσχυση» ισούται με το ποσό της «διαδοροποίησης» για τα «πρώτα» 5.000 ευρώ.


Παράδειγμα

Γεωργός ο οποίος θα λάμβανε (θεωρητικά) ως «άμεσες ενισχύσεις» 100.000 ευρώ, το 2009 θα λάβει 93.350 ευρώ (δηλαδή μείωση 6,65%)

«ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» σε ΕΥΡΩ (θεωρητικά)



100.000

«ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ» το 2009 (-7%) για τα «πρώτα» 5.000 ευρώ

(5.000 Χ 7%)

-

350

«ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ» το 2007 (-7%) για τα «επόμενα» 95.000 ευρώ

(95.000 Χ 7%)

-

6.650

«ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ» για τα «πρώτα» 5.000 ευρώ (*)

(5.000 Χ 7%)

+

350

«ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» σε ΕΥΡΩ (το 2009)



93.350


(*)
Η πρόσθετη ενίσχυση θα δοθεί στους δικαιούχους γεωργούς, τον προσεχή Σεπτέμβριο (όπως έχουμε συνηθίσει)…

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ιταλός Ευρωβουλευτής ζητά μέτρα για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας. Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, τι θέλουμε;

Ας συντονιστούν όμως και οι καπνοπαραγωγοί μας...

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ιταλός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) κ. Clemente Mastella.

Η γραπτή ερώτηση του Clemente Mastella έχει ως εξής:

Ο κ. Clemente MASTELLA

Πατήστε πάνω στην ερώτηση για να τη διαβάσετε:


Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, τι θέλουμε;

Θέλουμε αληθινά την υποστήριξη του καπνού ή ο καυγάς γίνεται μόνο για τις «αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις»;


Μπαντής Αθανάσιος

Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής

athanasios_bantis@hotmail.com



Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η γεωργο-περιβαλλοντική επίδοση της χώρας μας...

(με κόκκινα βέλη οι αρνητικές - γεωργοπεριβαλλοντικά - επιδόσεις μας)
Από την τελευταία εκπομπή μου

AGRO ανα-λύσεις

Η επόμενη πρόκληση: Το γεωργοπεριβαλλοντικό προφίλ της Ελλάδας (ΠΗΓΗ: ΟΟΣΑ)

Από την τελευταία εκπομπή μου
AGRO ανα-λύσεις


ΧΡΗΣΗ NEΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ (ΠΗΓΗ:ΟΟΣΑ)

Από την τελευταία εκπομπή μου
AGRO ανα-λύσεις

Οι εισαγωγές ρυζιού (σε τόνους) στην Ε.Ε. (ανά χώρα παραγωγής)

Από την τελευταία εκπομπή μου
AGRO ανα-λύσεις

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Οι εισαγωγές ρυζιού στην Ε.Ε. (ανά χώρα καταγωγής)

Από την τελευταία εκπομπή μου
AGRO ανα-λύσεις
στην TVS

Ανταγωνιστικότητα και Ευρωπαϊκή Ζαχαροβιομηχανία...

Από την τελευταία εκπομπή
AGRO ανα-λύσεις
στην TVS


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πως γίνεται η αγοραπωλησία του βαμβακιού σε «μη επιδοτούμενο» καθεστώς;

Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας τονίζαμε ότι με την αλλαγή της ΚΑΠ στο βαμβάκι, η πρώτη και μεγάλη «αλλαγή» θα έρθει στην αγορά του βαμβακόσπορου σποράς, προβλέποντας τη «στροφή» από τις ποικιλίες των μεγάλων στρεμματικών αποδόσεων σε σύσπορο στις ποικιλίες που δίνουν μεγάλη στρεμματική απόδοση σε ίνα.
Τότε, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί μας, αναρωτήθηκαν: «Καλά όλα αυτά, αλλά σε ποιο μέρος του κόσμου άραγε να συμβαίνουν, ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώνονται με βάση της απόδοση του βαμβακιού τους σε ίνα;».
H απάντηση βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά μας, και στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία αποτελεί «κλασσικό» παράδειγμα χώρας, στην οποία δεν υπάρχει καμία επιδότηση στο σύσπορο.
Ας καταγράψουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία παράδοσης-δειγματοληψίας-ταξινόμησης-τιμολόγησης του βαμβακιού στην Τουρκίας.
1)ΠΑΡΑΔΟΣΗ:
α) Ζύγισμα της πλατφόρμας με σύσπορο στο εκκοκκιστήριο.

2)ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ:

α) Λαμβάνονται δείγματα από διάφορα σημεία του φορτίου, ανακατεύονται και παίρνεται δείγμα 1 κιλού.

3)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΙΝΑ:

α) Το δείγμα του 1 κιλού εκκοκκίζεται σε μια μικρή εκκοκκιστική μηχανή (τα γνωστά μας «μακινέτα», από την εποχή του Οργανισμού βάμβακος).
β) Η ίνα (δηλ. το εκκοκκισμένο) ζυγίζεται για να καθοριστεί το ποσοστό της (%) στο σύσπορο.
Παράδειγμα: 409 γραμμάρια ίνας από ένα κιλό σύσπορου σημαίνει 40,9% περιεκτικότητα ίνας στο σύσπορο.
4)ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ:
α) Ο εκτιμητής-ταξινόμος ποιότητας του εκκοκκιστηρίου εκτιμά την ποιότητα.
Οι κυριότεροι έλεγχοι είναι:
Υγρασία: Ένα δείγμα σύσπορου ελέγχεται με υγρασιόμετρο.
Χρώμα και Ξένες ύλες: Ένα δείγμα ίνας τοποθετείται κάτω από μπλε φωτισμό και συγκρίνεται με στάνταρτ δείγματα.
5)ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ:
Με βάση την ποιότητα του, το σύσπορο βαμβάκι αποθηκεύεται χωριστά.Ένα τυπικό εκκοκκιστήριο έχει τουλάχιστον 3 κατηγορίες αποθηκών:
α)ΧΑΜΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ
β)ΜΕΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΜΕΤΡΙΟ ΕΩΣ ΚΑΛΟ ΧΡΩΜΑ.
γ)ΥΨΗΛΗ ΥΓΡΑΣΙΑ – ΚΑΚΟ ΧΡΩΜΑ (ΚΙΤΡΙΝΟ).
6)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣ:
α) Ο εκκοκκιστής ζητά από την BORSA την τιμή ίνας της ημέρας, (εξαρτώμενη από τα χρηματιστήρια βάμβακος και τις συνθήκες της τοπικής αγοράς).
β) Η BORSA είναι ένας οργανισμός που πιστοποιεί τις τιμές που οι εκκοκκιστές πωλούν το κιλό της ίνας στα κλωστήρια (δηλ. είναι χρηματιστήριο εμπορευμάτων).
γ) Η τιμή της ίνας μια φανερή πληροφορία: O παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί αυτή την τιμή, από αυτόματο τηλεφωνητή ή από την ιστοσελίδα της (τοπικής) BORSA (π.χ. http://www.itb.org.tr/, http://www.antalyaborsa.org.tr/).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:Περιεκτικότητα σε ίνα του δείγματος: 40,9%Τιμή ίνας από την Borsa: € 1.00 ανά KG ίνας
Τότε η Τιμή παραγωγού για το σύσπορο είναι το 40% του € 1.00 = € 0.409 ανά κιλό σύσπορου
δ) Ο παραγωγός μπορεί να λάβει και ένα μικρό πριμ ποιότητας 1,5-2% επιπλέον στην τιμή του συσπόρου από τον εκκοκκιστή.
ε) Το πριμ ποιότητας πληρώνεται στο σύσπορο χαμηλής υγρασίας και καλού χρώματος.στ) Σύσπορο που παραδίδεται στο τέλος της περιόδου με πολύ υψηλή υγρασία, κίτρινο χρώμα και υψηλές ξένες ύλες, μπορεί να πληρωθεί 30-35% λιγότερο.
ζ) Ο χνουδάτος σπόρος που απομένει από την εκκόκκιση «κρατιέται» από τον εκκοκκιστή και αποτελεί την αμοιβή του για την υπηρεσία που προσφέρει (=εκκοκκιστικό δικαίωμα).
7)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
α) Ο βαμβακοπαραγωγός πληρώνεται για την ίνα που παραδίδει στο εκκοκκιστήριο και όχι για το σύσπορο.
β) Μια ποικιλία με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνα οδηγεί άμεσα σε υψηλότερη τιμή του σύσπορου.
Παράδειγμα:
Έστω η Ποικιλία Α έχει 38% περιεκτικότητα σε ίνα = 380 gr ίνας ανά κιλό σύσπορου και η Ποικιλία Β έχει 29% περιεκτικότητα σε ίνα = 290 gr ίνας ανά κιλό σύσπορου.
Τότε η ποικιλία Α έχει 31% μεγαλύτερη τιμή σύσπορου από την ποικιλία Β!
Εάν η Ελλάδα είναι «πολλά χρόνια μπροστά από την Τουρκία, στον τομέα του βάμβακος πού βρισκόμαστε;»

Μπαντής Αθανάσιος
Γεωπόνος-Ειδικός αναλυτής
τ.Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Αν.Μακεδονίας

http://www.cotton-net.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=210&Itemid=40
info@cotton-net.gr

Άρθρο-σκέψεις από τα "παλιά" (11 11 2005)

Σήμερα χάρηκα, πραγματικά που έμαθα ότι ο φίλος βαμβακοπαραγωγός Ιορδανης Τηλαβερίδης από τα Γιαννιτσά, εκκοκκίζει το βαμβακι σε εκκοκκιστήριο πληρώνοντας "εκκοκκιστικό δικαίωμα" και εμπορεύται μόνος του την ίνα και το σπόρο που παράγει.....πετυχαίνοντας ικανοποιητικότα αποτέλεσμα... (50 λεπτά κιλό/συσπόρου)

Αποτέλεσε ιδιαίτερη χαρά η παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή μου...

Νά σαι καλά φίλε Ιορδάνη που υλοποίησες, μία ιδέα, που είχαμε συζητήσει "άπειρες φορές" με τον αείμνηστο ΣΠΥΡΟ ΑΝΔΡΙΩΤΗ! Το ΦΙΛΟ, το ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ!
Μία ιδέα που παρουσιάσαμε και πριν από χρόνια στα Γιαννιτσά και σήμερα ειδαμε να γίνεται πράξη...



Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

AGROTICA 2010: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΔΑΣΕ

Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν η εκδήλωση – ανοικτός διάλογος που οργάνωσε η ΣΥΔΑΣΕ, στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTICA, με θέμα «Ο αγρότης μπροστά στην επιλογή του βιολογικού ή του συμβατικού τρόπου άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας».
Στον ανοικτό αυτό διάλογο κλήθηκαν να τοποθετηθούν και να βοηθήσουν με την εμπειρία και τη γνώση τους τον έλληνα αγρότη να επιλέξει μεταξύ του βιολογικού ή του συμβατικού τρόπου άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας, διακεκριμένοι επιστήμονες και άνθρωποι της πράξης.

Στη συζήτηση κατέθεσαν τις εμπειρίες τους οι κ.κ. Μπιλάλης Δημήτριος, επ. καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας Γ.Π.Α., Παπαδόπουλος Γιάννης, πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Νομού Σερρών, Κάνταρος Ηλίας, σύμβουλος βιολογικής γεωργίας, Κατσάνος Χρήστος, εμπειρογνώμονας θερμοκηπιακών καλλιεργειών και σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ζωγράφος Δημήτριος, διευθύνων σύμβουλος της Metroncert, Μπαντής Αθανάσιος, γεωπόνος-ειδικός αναλυτής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή στη συζήτηση ο κ. Κόλλιας Κωνσταντίνος, βουλευτής Κορινθίας και Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, ο. κ. Κωνσταντινίδης Στάθης αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Αλεξιάδης Γρηγόρης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Καραγκιοζόπουλος Αχιλλέας, ο πρώην Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Ξενοφών Βεργίνης, Πρόεδροι ΟΔΑΣ από διάφορους νομούς, αγροτικά, συνδικαλιστικά και στελέχη συνεταιρισμών, εκπρόσωποι φορέων της αγροτικής οικονομίας και πλήθος γεωργών.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη χώρα μας



Τα ελληνικά ζαχαρότευτλα (δυστυχώς) περιέχουν λιγότερη ζάχαρη από όλα τα ευρωπαϊκά

13η η Ελλάδα (δυστυχώς) σε απόδοση σε στρεμματοζάχαρο (ζάχαρη σε tn/στρ)